Kedves olvasó,  emlékszel még? Ha úgy tudsz játszani az ego-részeiddel mint lego-kockákkal, mosolyogva és kíváncsian: nyertél!

Célunk tehát az, hogy csatatérből játszótérré tudd alakítani az elmédet. Az ego-lego előző részében az Áldozattal foglalkoztunk.

Az Áldozat részünk “párja” bennünk a Bíró, az Ítélő. Ismerős, ugye? Ő az, aki vádol, megítél, mindig mondja a véleményét. Általában, ha összehívjuk a karaktereket, az Ítélő ül pont szemben a tárgyalóasztalnál. Mindig van véleménye, ha kiváncsi vagy rá, ha nem, és hiába bántó, fenyegető, vagy egyszerűen csak kényelmetlen, ő csak mondja, csak mondja. 

Az Ítélő kialakított egy véleményt, és nem tágít mellőle. Nagyon sokszor kulturális normákat közvetít; probléma mindössze annyi, hogy lehet, hogy ezek a normákat gyerekkorban hallotta a nagymamától, aki az édesanyjától tanulta, tehát szegény klienst 80-100 évvel ezelőtti “ez így helyes” dolgokról oktatja ki!

Az Áldozat és az Ítélő univerzális karakter, archetípus, ahogy Jung nevezte el. Mindkettőjük üzenetei nagyon személyesek, mégis van három univerzális emberi félelem amellyel az Ítélő operál:
- Nem vagy méltó szeretetre, mert..
- Ha megpróbálod el fogsz bukni, mert...
- Egyedül maradsz, mert..

Az Ítélő ezeket az alapfélelmeket használja fenyegetésnek. "Ha nem teszed azt, amit én mondok, akkor sosem lesz egy rendes társad“ - és hasonlók.

Hogyan tudunk megszabadulni az Ítélőtől? Jó hír, hogy ha le tudsz ülni egy kicsit beszélgetni vele, ha eldöntöd, hogy meghallgatod. Ha rászánod magad, hogy szembenézz vele, meg fogsz lepődni: a javadat akarja. Sőt: ha pacifikálod, erősíteni fog ahelyett, hogy visszafogna.

Amikor mostanában éppen mertem nagyot álmodni mindig előkerült egy hang, amelyik azt mondta: nem fog menni, túl nagy falat, nem neked való, ne próbálkozz. Nem értettem, honnan jön elő épp most ez a hang, meglepő volt, mint sok ember én is azt gondoltam, hogy ezen már rég túl vagyok... Persze mindig addig jön szembe egy üzenet, amig tényleg meg is értjük. 

Befelé forditottam a figyelmem, mélyeket lélegeztem és megkérdeztem magamtól, miután felidéztem a mondanivalóját, hogy hol érzem magamban, vagy magam körül ezt a hangot, ezt az ego-részt.

Meg is jött a válasz (mindig megjön, csak meg kell tudni hallani): a bal vállamon. Amikor odavittem a figyelmemet a bal vállam egy kicsit lejjebb is ment… nem is vettem észre korábban, hogy ezekszerint ott tartottam valamit, meg volt feszülve. 

Megkérdeztem hát ettől a részemtől, dumálna-e. megnyitottam felé a szívemet, és meginvitáltam egy beszélgetésre. Meghallgattam a válaszát, pozitiv volt. Kérdeztem rögtön: mit akar elérni? Mi a célja? 

"A biztonságod. Meg akarlak védeni mindentől. Csalódástól, kudarctól keserűségtől. Az életedért aggódom."

Ki vagy? - kérdeztem. Anyai Nagyim volt.

9 éves voltam, amikor meghalt a Nagyim, kevés igazi emlékem van róla, de a családi történetet jól ismerem. Nagybátyám, az ő első szülöttje kínhalált halt 5 évesen, amikor tej helyet lúgot adott neki a dajka. Hónapokig küzdöttek az életéért a 40-es évek kórházi eszközeivel, bele sem merek gondolni, mit élt át Ferike.

Találkoztam már egyszer vele is, amikor kislányommal a kenguruban a hasamon a Gesztenyés Kertben sétáltam, és "megjelent” Ferike, és rögtön tudtam, hogy a családi konstellációnkban lesz még dolgom vele. Itt San Franciscóban találkozni Nagyikával egy 2500 fős konferencián ülve és impromtu belső családállitást végezve 10 perces gyakorlatban azért szíven ütött. 

Dick Schwartz vezetett minket, aki szintén “felfedezte” a részekkel dolgozás módszerét, mint annyian. (Olyan jó látni, hogy egy térkép van, amit megtalálnak és leírnak sokan.) 

Szóval megkérdeztem Nagyit mit gondol, hány éves vagyok, mondta, hogy öt. Elmondtam neki, hogy mindjárt 45 leszek. Nagyon büszke volt rám Nagyika, örült nagyon, hogy élek. Hogy akkor eddig mindenképpen túléltem.

Megköszöntem szépen a törödését, elköszöntem tőle, és folytattuk a Wisdom 2.0 konferenciát.

Az Ítélőd jót akar. De rosszul csinálja - hiszen zavar, hátráltat. Tolja a negatív hullámokat

Mégis, ha szeretetteli kedvességgel fordulsz felé, gyökeresen megváltozhat a kapcsolatotok. 

Amikor pedig az Ítélő átáll a Te oldaladra, akkor megteheted a támogatásával a következő nagy lépést, és bekapcsolhatod a Teremtő részed!