„Valami folyton megakadályoz benne, hogy olyan életet éljek, amilyet szeretnék.” – magyarázza Liza, a harmincas évei végén járó rendkívül sikeres és tehetséges UX designer. 

„Például ma reggel is: le akartam menni az edzőterembe, de aztán hirtelen megint ott volt az a részem, ami csak azt duruzsolta, hogy inkább üljek le szépen, fussak át néhány e-mailt, esetleg nézzek még fel a facebookra is… meg hogy nem eszik olyan forrón a kását, pihenjek csak, nem kell összevissza ugrálni, ne csináljak semmit, az lesz a legjobb.”

Az Elmék Köztársasága technika egyszerű, mégis igen hatásos módszer. Először is segítek a klienseimnek ellazulni, hogy aztán kérésünkre a különböző gondolatokért felelős minden egyes belső szereplő megjelenjen egy képzeletbeli konferenciateremben és bemutassa saját álláspontját.

Liza konferenciatermébe lépve első dolgunk, hogy megkérjük a már említett részét, hogy jöjjön elő. Erre a felkérésre Cigánylány lép a terembe és arról számol be, hogy mennyire szeret Lizával lustálkodni, egész nap csak semmit tenni. „Mindig kerüld a repedéseket a járdán” - emlékezteti Lizát. „Csak forogj-pörögj, amíg el nem szédülsz és össze nem esel a nevetéstől!”  

Micsoda kezdet! Egy ilyen ülés akkor a legjobb, ha a különböző ének élénkek és beszédesek, mert ezzel a többi ént is felébresztik, arra ösztönözve őket, hogy szintén megjelenjenek. 

Rengeteg ilyen különböző én van mindannyiunkban és ezek közül legalább néhányan mindig felbukkannak. Több olyan ülésem is volt például, ahol a végére már egy tucat én volt jelen!

Hirtelen feltűnik Liza egész családja egykori hazájából. „Hűha, mennyire haragszanak rám! Ezt korábban még soha nem éreztem ilyen tisztán.” – mondja Liza.

Ilyeneket mondanak: „Mindig a hasznot keresd! SOHA, semmit ne csinálj haszon nélkül! Személyes haszon, anyagi haszon, egészségügyi haszon…” Haszon, haszon, nekik minden a haszonról szól. Megköszönjük szavaikat és mivel ők nem Liza belsőjének részei, a következő kérdésem, hogy ki hívta meg őket az ülésre? (Ugyanis mindig van egy belső karakter, aki a külső szereplőket meghívja…)

Erre válaszul Józanság tűnik fel, elfoglalva egy széket az asztalfőn, mely egyébként az Ítélő szokásos helye. Meghatározhatatlan, szürkés színű ruhát visel, haját kontyban hordja.

„Így van, igazuk van! Ez a lány egy naplopó, egy igazi munkakerülő! Utálta a zongoraórákat, amiket a szülei erőltettek rá és ekkor jöttem én a képbe, hogy átsegítsem őt a nehézségeken. Vannak dolgok, amiket meg kell csinálni, akár tetszik, akár nem.”

Kiderül, hogy Józanság ki nem állhatja Cigánylányt, amiben persze semmi meglepő sincs, hiszen egymás tökéletes ellentétei. Megpróbálok hát továbblépni, ezért megkérdem: ki segíthetne ebben a helyzetben Lizának? Ki tudná kiegyensúlyozni ezt a két fontos részt? Hogyan hozhatnánk ki mindkettejükből a legjobbat?

Erre egy ősz hajú, idős hölgy tűnik fel és ilyen zen-bölcsességekkel ad további lendületet az ülésnek: „Valójában nincs is olyan nagy különbség a két oldal között.” „Ez csak a feszültségek játéka.”

Mostanra úgy vélem, jó irányba haladunk a fehérruhás hölgy segítségével, tetszik amerre tartunk. Rá is kérdezek: mi volna akkor a megoldás? Mitévő legyen Liza?

„A feszültség mindig ott lesz, mindegy mit csinál. Akármelyik utat választja is, a feszültség megmarad. Legjobb lenne, ha egyszerűen semmit sem csinálna. Ne tegyen semmit. Legyen láthatatlan. Egy senki.”

A mindenit. Ez igazán váratlanul ért. Legyen egy senki? Ez nem túl pozitív tanács. Felteszem hát a tesztkérdésem: És te Liza érdekeit tartod szem előtt? Te Liza része vagy?

BUMM! Erre a fehér hölgy hirtelen sötét boszorkánnyá változik - számol be Liza. „Utálom Lizát! Utálom a hangját! Utálom a nyafogását! Nem akarom, hogy bármi jó történjen vele! Útját akarom állni a boldogságának!”

Bizony nem ritka, hogy ének helyett ilyen szabotőrökbe botlunk a Gondolatok Köztársaságában. A jövő héten beszámolok róla, hogyan kezeltük ezt a szabotőrt is Liza elméjében.

Addig viszont mesélj Te az elméd különböző szereplőiről. Segítik, vagy inkább hátráltatják a céljaid elérését? Hány ént sikerült eddig megkülönböztetned?

Mik azok a témák, amik a legtöbb vitát gerjesztik?

Írd meg mire jutottál!

Name *
Name

Comment