„Melyik minden paraziták legmakacsabbika? A baktérium? A vírus?” – teszi fel a kérdést Cobb (Leonardo DiCaprio) a nagy sikerű Eredet (Inception) című filmben.

Majd így válaszol: „A gondolat. Kiirthatatlan és igen ragályos. A gondolattól, ami egyszer beférkőzött az agyba, szinte lehetetlen megszabadulni.”

Üdvözlet a gondolatok hatalmas világában. Miközben legszívesebben csak olyan gondolatokat dédelgetnénk, melyek támogatnak minket mindennapjaink során, sokan szenvedünk olyan gondolatoktól, melyek folyamatos szabotázsukkal szinte tönkreteszik az életünket.

„Hibázni szörnyű, nem engedhetem meg magamnak.” // „Sosem leszek boldog.” // „Az életem mindig ilyen nehéz lesz.” //

A legrosszabbak pedig azok, melyek alapjaiban támadják meg személyiségünket: „Nem érdemlem meg, hogy szeressenek.” // „Én is visszautasítanám magam.” // „Nem vagyok elég jó.”

Ezek a gondolatok mind az önutálat mélyen megszilárdult, központi hiedelmének megnyilvánulási formái. Az önutálat a legfontosabb akadály, mely köztünk és a teljes, boldog élet között áll.

De mi lenne, ha azt mondanám, hogy ezektől a gondolatoktól meg lehet szabadulni?  Hogy az elménk mélyére nézve megtalálhatjuk e negatív hiedelmek gyökereit és azokat kivágva megakadályozhatjuk, hogy életünket megkeserítő gondolatokká nőjék ki magukat minden nap?

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy az Eredetben szereplő inception lehetséges?

A coaching munkám során a filmbelihez valami egészen hasonló dolgot csinálunk! Fontos különbség, hogy a célokat és az eszközöket mindig együtt, a klienssel közösen határozzuk meg. Lássuk maga Cobb hogyan magyarázza el ezt Ariadnénak, filmbeli álomépítő partnerének.

Cobb: Te vagy az álmodó, te teremted ezt a világot. Én az alany vagyok, az én elmém népesíti be a tudatalattim kivetüléseivel. Ha akarsz, így beszélgethetsz a tudatalattimmal.

Ariadne: És még hogyan?

Cobb: Úgy, hogy építünk egy zárt helyet, például egy széfet. Az agyam pedig automatikusan megtölti titkokkal, fontos információkkal.

A coaching folyamat tehát lehet legalább olyan izgalmas, mint egy film. Együtt felfedezzük a kliensek pszichéjének rendkívüli, különös világát és mindig a kliens dönti el, mikor és melyiket nyitja ki azokból a bizonyos széfekből és titkos ládikákból.

Számtalan szimbólumon keresztül megkeressük, megtaláljuk és végül töröljük a kliensek negatív központi hiedelmeinek gyökereit. A fennmaradó űrt pedig új, pozitív gondolatokkal töltjük be. A transzból felébredve a kliensek az utazás minden lépésére tudatosan emlékeznek, de az igazi munka a tudatalattijukban már elkezdődött.

Valóságuk pedig ezzel változásnak indul. Új, pozitív hiedelmek, gondolatok formálódnak. Az önelfogadás és az önszeretet puszta álomból valódi választássá válik.

Ez az új eredet.  

Name *
Name

Comment