Mary a teraszon állva szívja magába a friss levegőt és boldogan szemléli, ahogy a kisebb ám annál elégedettebb csoport lelkesen beszélget a társalgóban, drága bort kortyolgatva, érett prémiumsajtok kíséretében. Az általa szervezett és levezényelt esemény végén járunk, amit a résztvevők egyenesen imádtak, ő pedig szemmel láthatóan ragyog. Olyan mintha két arasszal a föld fölött járna.

Mary az irodám kanapéján fekszik és karrierje eddigi legfontosabb eseményére készülünk fel. Biztos akar lenni benne, hogy mindenki pozitív benyomásokkal távozik.

Az ülés elején meghatározott célunk nem más volt, mint ez a nagyszerű érzés a rendezvény végén. Igazi győztesnek érzi magát – FLOW-ban van.

Csíkszentmihályi professzor, aki a FLOW-t definiálta a következő kérdést teszi fel: „Miért érdemes élni?” Megjegyezve, hogy a pénz nem boldogít, ő azokat vizsgálta, akik örömöt és hosszan tartó megelégedést találtak olyan tevékenységekben, melyek a flow állapotát idézték elő. Kutatásában rámutatott, hogy nem csupán a kreatív tevékenységek, hanem a munka is ilyen állapotba juttathat minket.     

A co-creative coaching révén abban segítek a vezetőknek, hogy a flow állapot elérésével megszerzett élményeiket és tapasztalataikat munkahelyükön is kamatoztathassák.

Épp ezért Maryvel sem csak egyszerűen elképzeljük és beprogramozzuk a számára fontos eseményt, hanem flow állapotban rögzítjük is egyben. Ehhez először összekötjük őt egy korábbi flow élményével.

Mary most 15 éves és idejét egy gyönyörű hegyi tónál fekvő nyári táborban tölti, a napfényes Oregonban. Egy szép napon gondol egyet, felkerekedik és megmássza a tó mellett fekvő magaslatot, majd onnan hangosan elkiáltja magát: JJUUHHÉÉÉÉ! Megkérdezem mit érzett ekkor és az élmény három fő komponensét gyűjtjük össze, hogy aztán ezek az összetevők, mint apró képzeletbeli kavicsok átjárják a testét – ez egy olyan technika, amit még Stephan Gilligantől tanultam.

Mary csak úgy ragyog, hisz épp most teremtettük újra azt a varázslatos állapotot a hegytetőn. (Ezen a ponton jegyzi meg legtöbb kliensem, hogy mostantól ők már MINDIG így szeretnék érezni magukat. :) )

Ez tehát az az állapot, amit Mary jövőjébe vetítünk, ahol ő már a teraszon állva, elégedetten szemléli rendezvénye sikerét.

Most már készen áll.

Az elme az új határmezsgye. Ahogy a kvantumifizika ugyanazon megállapításokra jut, mint amelyekre az ezeréves spirituális tanítások, úgy mi a legújabb idegtudományos kutatások eredményeit használjuk, hogy optimális élményeket hozzunk létre. Megszabadulunk a tudatalattitól való freudi félelmektől és hozzáférünk kreatív képességeinkhez, ahogy Einstein és Tesla is tették annak idején, kiaknázva mélyben rejlő erőforrásaikat.

Ábrándozásra és vizualizációra gondoltak úgy sokáig, mint az elme tétlen, kihasználatlan állapotára. Új kutatások ezzel szemben arra mutattak rá, hogy ez a „tétlen” állapot mintegy negyvenszer több energiát fogyaszt, mint az úgy nevezett „aktív”. Nos, akkor talán mégsem olyan tétlen.

Mi is ezt az állapotot használjuk a kreatív energiák kihasználására, hogy biztosítsuk Mary sikerét.

És Neked mit jelent a FLOW?

Mesélj saját flow élményeidről - hogyan érted el és milyen érzés volt?

Name *
Name