„Utálom Lizát! Utálom a hangját! Utálom a nyafogását! Nem akarom, hogy bármi jó történjen vele! Útját akarom állni a boldogságának!”

Kliensemmel, Lizával folytatott ülésünk során hirtelen egy szabotőrrel találjuk szemben magunkat - ez az ő hangja. Liza elméjének külső szereplőjeként, fekete boszorkánynak öltözve jelenik meg képzeletbeli konferenciaasztalunknál. Az előzményekhez kattints ide!

Egy ilyen meditációs ülésen ugyanis különböző külső és belső karakterekkel ismerkedhetünk meg. A belső karaktereket a kliens személyiségének részei: mindannyian többféle személyiségrésszel rendelkezünk.

A külső karakterek ugyanakkor sosem azonosíthatók a klienssel. A külső hangokat a kliens invitálhatta be élete valamely pontján, és azóta úgy viselkednek e részek, mintha joguk volna ahhoz, hogy életét irányítsák. Elég bosszantó. 

Egy külső karakterrel úgy lehet leginkább dűlőre jutni, ha először megkérdezzük, ki hívta be őt. Esetünkben ez a 18 hónapos kis Liza, aki egyedül sír egy sötét szobában, mikor megjelenik a Boszorkány és tanácsokkal látja el. Elcsendesíti, megnyugtatja, talán olyasmiket mond, hogy semmi értelme sírni, úgysem jön senki, hogy megmentse.

Most tehát, 30 évvel később végre megismerhetjük ezt a Boszorkányt, korábbi álcája nélkül. Következő dolgunk, hogy kiderítsük, melyik belső karakter tudhat többet róla, hogy aztán a nyomokat követve eljussunk a megoldáshoz. Így találjuk meg Kovácsot, aki Liza keményen dolgozó férfi karakterét képviseli, és akinek a Boszorkány nagy segítségére van azzal, hogy sakkban tartja a kis Lizát. Ezáltal ugyanis Kovács a munkájára tud koncentrálni, amikor szükséges.

Mindez azt jelenti, hogy Kovácsot kell meggyőznünk arról, hogy a belső gyermek állandó terror alatt tartása senki számára nem a legjobb és más megoldást kell találni.

„Mit kapok cserébe?” – kérdezi rögtön az önző Kovács. Válaszul elmagyarázom, hogy a kis Liza gyermeki nyitottságot és kíváncsiságot hozhat, melyekről hamar megérti, hogy az ő munkájában is nagyon hasznosak lehetnek.

Így már elengedhetjük a Boszorkányt, hisz nincs többé rá szükség és erre, minő szimbolika! Az asztal ellipszis alakúból kör alakúvá változik.

A cél, hogy az ülések végére egy Új Szövetség jöjjön létre, mely a számos különböző karakter összehozásával születik, akik a jövőben már egyetlen közös célt szolgálnak. Jelen esetben e célnak Liza sikerét jelöljük meg és igyekszünk minden akadályt elhárítani az útjából. Az akadályelhárítás első áldozat történetesen nem más, mint Liza folytonos tervezési mániája, mely a nap szinte minden percében meghatározza a gondolatait. Ez tehát hamar megy is a kukába.

Elménk rendszeres egyenesbe állítása fontos teendő, és gyanítom, hogy az emberiség története során a különböző sámánok, papok és gyógyítók sem műveltek alapvetően mást. Ahogy a fodrász feladata, hogy megnyírja a fejünkre kinövő bozontot, úgy az elmék köztársaságának kiegyensúlyozása a legjobb mód arra, hogy fazonírozzuk azt, ami a fejünkben belül burjánzik.


Arról nem is beszélve, hogy így végre elkaphatjuk azt a szabotőrt!

Ha kérdésed van írj nyugodtan, vagy iratkozz fel az Éber Élet Jegyzetekre!

Name *
Name